black screen on startup. [SOLVED]

View previous topic View next topic Go down

black screen on startup. [SOLVED]

Post by molrogge on Sun 17 Nov 2013, 07:47

Hello everyone. I am having issues where every time I try to launch the sims, it goes to a black screen and shows as not responding in the task manager. However I will give you guys a little bit of backstory as to this. 
my fiance had more mods and CC than I even want to admit. It got to the point that every time she played it would crash in a few moments. she had so many mods that she didnt feel like going through them all to get them working. so she let it sit. about a week ago I decided to see if I could get it going agian. I wiped everything (with her agreement). deleted all her saves, mods uninstalled, everything. there was nothing sims 3 on the computer.

I redownloaded all of the sims from here, ran through and reinstalled everything following the installation thread to the letter. I got done installing everything and ran the manual patch once more and used the ultimate fix. now when we boot, the screen turns black and has a smaller outline that looks like a smaller screen that is also black inside. It almost looked like an issue with vertical sync. so i turned the vertical sync off.
now I have:
-reinstalled three times following the thread.
-vertical sync
-made sure my computer resolution is the same as the games setting
-tried launching from the .exe instead of launcher
-changed fullscreen in the options document in mydocuments>EA>sims3 to 0
-added all .exes to DEP
-I set windows to allow it to run more than 2 gigs data.

Here is my system setup
Windows xp 32 bit
3 gigs ram
2.79 ghz intel dual core
1gig ATI 4650
plenty of HD space

As I said, this is a 100% fresh install, there are no cache or temp files at all, no saved sims, no CC or mods...

Any help would be greatly appreciated.

molrogge
Beginner
Beginner

Posts : 11
Points : 1444
Reputation : 0
Join date : 2013-11-17

View user profile

Back to top Go down

Re: black screen on startup. [SOLVED]

Post by astigall on Tue 19 Nov 2013, 05:47

I am having the exact same problem... added all files to DEP did the fix, vertical sync, reinstalled many times. Launched from the .exe and not the launcher. I'm running in windows 7. also I have no mods but do have some cc. Up until a couple of days ago it was working...the only change is that I updated to the latest patch. All my games are from here. I'm at a lost!
avatar
astigall
Beginner
Beginner

Posts : 8
Points : 1444
Reputation : 0
Join date : 2013-11-19

View user profile

Back to top Go down

Re: black screen on startup. [SOLVED]

Post by The_gh0stm4n on Tue 19 Nov 2013, 05:59

molrogge wrote:Hello everyone. I am having issues where every time I try to launch the sims, it goes to a black screen and shows as not responding in the task manager. However I will give you guys a little bit of backstory as to this. 
my fiance had more mods and CC than I even want to admit. It got to the point that every time she played it would crash in a few moments. she had so many mods that she didnt feel like going through them all to get them working. so she let it sit. about a week ago I decided to see if I could get it going agian. I wiped everything (with her agreement). deleted all her saves, mods uninstalled, everything. there was nothing sims 3 on the computer.

I redownloaded all of the sims from here, ran through and reinstalled everything following the installation thread to the letter. I got done installing everything and ran the manual patch once more and used the ultimate fix. now when we boot, the screen turns black and has a smaller outline that looks like a smaller screen that is also black inside. It almost looked like an issue with vertical sync. so i turned the vertical sync off.
now I have:
-reinstalled three times following the thread.
-vertical sync
-made sure my computer resolution is the same as the games setting
-tried launching from the .exe instead of launcher
-changed fullscreen in the options document in mydocuments>EA>sims3 to 0
-added all .exes to DEP
-I set windows to allow it to run more than 2 gigs data.

Here is my system setup
Windows xp 32 bit
3 gigs ram
2.79 ghz intel dual core
1gig ATI 4650
plenty of HD space

As I said, this is a 100% fresh install, there are no cache or temp files at all, no saved sims, no CC or mods...

Any help would be greatly appreciated.
Just to be clear: did you remove the whole "The Sims 3" folder, in My Documents/Electronic Arts ? Please delete the whole folder (or rename it into anything you like), if you haven't done so yet. Then start up the game again.

astigall wrote:I am having the exact same problem... added all files to DEP did the fix, vertical sync, reinstalled many times. Launched from the .exe and not the launcher. I'm running in windows 7. also I have no mods but do have some cc. Up until a couple of days ago it was working...the only change is that I updated to the latest patch. All my games are from here. I'm at a lost!
We prefer that peopl start their own topics, instead of posting under someone else's thread. So please, create a separate topic for your problem. Wink  That way, we can help people more efficiently.

_________________
Respectfully,

The_gh0stm4n
G4TW Forum Gatekeeper



avatar
The_gh0stm4n
VETERAN Moderator
Inspector General & Forum O.G.
VETERAN Moderator Inspector General & Forum O.G.

Windows version :
  • Windows 8
  • Windows 7
  • Windows XP
  • Windows 10

System architecture :
  • 32 bits (x86)
  • 64 bits (x64)

Favourite games : The Sims 3, L.A. Noire, Saints Row, Red Faction, Minecraft, Plants vs. Zombies: Garden Warfare, Titanfall, Team Fortress 2, Darkest Hour, GTA V, GTA: San Andreas, S.W.A.T. 4, Counter-Strike, Hitman, Borderlands, Fallout, Dishonored, Call of Duty, Battlefield, The Binding of Isaac: Afterbirth†, Enter the Gungeon.
Male Posts : 14428
Points : 19150
Reputation : 2037
Join date : 2012-11-02
Location : The Situation Room

View user profile

Back to top Go down

Re: black screen on startup. [SOLVED]

Post by molrogge on Tue 19 Nov 2013, 11:02

I did remove the whole folder when I uninstalled. I also was able to kind of fix it. I uninstalled into the future, reinstalled the patch and cracked again and it works. Not sure why into the future doesn't like me, but atleast it works.

Helper Edit: Topic closed. Wink

-J.T./cat2006house

molrogge
Beginner
Beginner

Posts : 11
Points : 1444
Reputation : 0
Join date : 2013-11-17

View user profile

Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum